Επίσκεψη των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων στο σχολείο μας

Επίσκεψη των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων στο σχολείο μας

Σε κλίμα χαρούμενο, με πνεύμα συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/1/20 συνδιδασκαλία των μαθητών των τμημάτων ΣΤ2 και Γ2 και του ΕΕΕΕΚ. Οι μαθητές σε μεικτές ομάδες πέρασαν από τέσσερις διαφορετικούς “σταθμούς” με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.
Το πρώτο μάθημα ήταν η εκμάθηση των γεωμετρικών σχημάτων και στερεών. Έτσι, αρχικά οι μικροί μαθητές της τρίτης αλλά και οι μεγαλύτεροι φίλοι τους από το ΕΕΕΕΚ έψαξαν και βρήκαν μέσα σε ζωγραφιές, επίπεδα σχήματα και τα χρωμάτισαν έπειτα κατασκεύασαν τρισδιάστατες δομές, χρησιμοποιώντας καλαμάκια και πλαστελίνες και συνεργάστηκαν ως μικροί μηχανικοί για να ανακαλύψουν τρόπους για να κάνουν τις κατασκευές τους πιο γερές και σταθερές.Τέλος χρησιμοποίησαν το κινέζικο παιχνίδι τάνγκραμ, όπου με σχήματα έφτιαξαν καράβια, σπίτια κ.α. και τα κόλλησαν σε χρωματιστά χαρτόνια. Αφού ολοκληρώθηκε το μάθημα τα παιδιά αποτύπωσαν τις ευχές και τις σκέψεις τους σε ένα χαρτόνι γεμάτο καρδιές, μετατρέποντας έτσι το φόβο για τη διαφορετικότητα, σε φιλία, κατανόηση και χαρά.
Επόμενος σταθμός το τμήμα του ΣΤ2 και το μάθημα της θεατρικής αγωγής. Εκεί η δράση ξεκίνησε με ασκήσεις γνωριμίας ανάμεσα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και συνεχίστηκε με ασκήσεις ρυθμού. Ακολούθησε παντομίμα με θέμα τα ρούχα του χειμώνα και ολοκληρώθηκε με έναν αυτοσχεδιασμό των παιδιών με θέμα ” Μια χειμωνιάτικη βόλτα”. Το μάθημα είχε σαν στόχο την σωματική έκφραση σε διάφορα ερεθίσματα, την ομαδοποίηση μέσω του αυτοσχεδιασμού και τη χρήση της φαντασίας.
Στο γήπεδο κρατημένοι χέρι χέρι ανά δυο τα παιδιά και των δύο σχολείων με άψογη συνεργασία και αλληλεγγύη έπαιξαν μπόουλινγκ, ποδόσφαιρο και Μπότσια. Τέταρτος σταθμός το εργαστήριο της Πληροφορικής όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν ένα διαδικτυακό κουίζ Kahoot με ερωτήσεις πάνω στη διατροφή, τον αθλητισμό, την αναγνώριση συναισθημάτων και τη μουσική! Πριν το τέλος του μαθήματος τα παιδιά ανάρτησαν σε έναν ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων (padlet) σχόλια, εντυπώσεις και συναισθήματα.
Και επειδή ήταν μια πραγματικά υπέροχη μέρα, γιορτάστηκε καταλλήλως με χορό, τραγούδι και πεντανόστιμα χειροποίητα κεράσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς και οι μαθητές του ΣΤ2. Και ενώ οι στόχοι της κοινής δράσης ήταν η γνωριμία, η αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και η κοινωνική συμπερίληψη όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί από το σχολικό πρόγραμμα  “Κράτα με , να σε κρατώ” νιώσαμε ότι είχαμε πετύχει διπλά όταν ακούσαμε από τους μαθητές του σχολείου μας να λένε ” Σήμερα το σχολείο ήταν ωραίο”.