Νέα-Ανακοινώσεις

Erasmus+ : 13 Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου «2050 Not Far Away, Tomorrow!»

Erasmus+ : 13 Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου «2050 Not Far Away, Tomorrow!»

Την εβδομάδα 9/05/2022 έως 13/5/2022 υλοποιήθηκε στο Puertollano της Ισπανίας η 2η διεθνική εβδομάδα δραστηριότητων μάθησης του προγράμματος Erasmus+ "2050 Not Far Away, Tomorrow" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  αναφέρεται στην προοδευτική μείωση της βιοποικιλότητας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, συνέπεια μεταξύ των άλλων της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων καθώς επίσης και της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού ενώ οι εργασίες της εβδομάδας κινητικότητας με θέμα "Αειφορία στην Εκπαίδευση- Βιοποικιλία" έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες, εκπαιδευτικούς και μαθητές, να παρακολουθήσουν εργαστήρια, να παρουσιάσουν τα δεδομένα της χώρας τους πάνω στους συγκεκριμένους τομείς και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

Η Ισπανία, συντονίστρια χώρα του προγράμματος και το σχολείο Colegio Salesianos "San Juan Bosco" España υποδέχτηκε τους υπόλοιπους εταίρους στην πόλη Puertollano, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της δεύτερης κινητικότητας:  τη Σερβία και το σχολείο skola Sveti Sava της πόλης Niš,τη Ρουμανία με το σχολείο Scoala Gimnaziala "Marcus Aurelius"Creaca, την Τουρκία με το σχολείο Fahrettinpasa Ilkokulu και την Ελλάδα με το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: α) Σούκα Μαρίνα β) Χαραλαμπάκη Στυλιανή και οι μαθητές: α) Μιχελινάκης Γιάννης  β) Γασπαράκης Νίκος και γ) Αποκορονιωτάκης Ευριπίδης.

Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες μάθησης πραγματοποιήθηκαν μέσα στον χώρο του σχολείου "Colegio Salesianos San Juan Bosco" δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους συμμετέχοντες να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου, να συμμετέχουν σε μαθήματα και εργαστήρια και να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες του κολεγίου.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις σε χώρους  πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής όπως η ολοήμερη επίσκεψη στην πόλη Κόρδοβα, μια πόλη που  έχει διατηρήσει αναλλοίωτες τις ιστορικές της επιρροές και της οποίας το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco καθώς και στην πόλη Ciudad Real πρωτεύουσα και πανεπιστημιούπολη της επαρχίας Καστίλλη- Λα Μάντσα.  

Η συνεύρεση μαθητών/τριών από διαφορετικές χώρες έδωσε την ευκαιρία να ενισχυθεί η πολιτιστική ευαισθητοποίηση, η οποία αποτελεί  αναγκαία δεξιότητα  για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης, την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Παράλληλα αναπτύχθηκε η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών και ενισχύθηκε η γλωσσομάθεια.

Η ομάδα Erasmus+ "2050 Not Far Away, Tomorrow"  ανανέωσε το ραντεβού της για τον Σεπτέμβρη, όταν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί θα συναντηθούν ξανά, αυτη τη φορα στη Ρουμανία.