Νέα-Ανακοινώσεις

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις που διοργανώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία) στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 27/10 οι μαθητές της Δ τάξης τίμησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τα ιστορικά γεγονότα και ιδιαίτερα η σκληρή πραγματικότητα της Κατοχής παρουσιάστηκαν μέσα από αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα, βίντεο και τραγούδια σκορπίζοντας συγκίνηση και φέρνοντας στα χείλη όλων την ευχή:

Να μην ηχήσουν ποτέ ξανά τα τύμπανα του πολέμου.

 

Επίσκεψη στο Βαρδινογιάννειο αθλητικό κέντρο

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, η Ε’ και η Στ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το ΒΑΚ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Αθλητισμού, όπου μετά από συζήτηση για την αξία του αθλητισμού, προπονήθηκαν υπό τις οδηγίες των προπονητών της Elite ακαδημίας του ΟΦΗ.

Στη συνέχεια, γνώρισαν τους ποδοσφαιριστές Κώστα Γιαννούλη, Βασίλη Λαμπρόπουλο και Νίκο Μαρινάκη, οι οποίοι μίλησαν για τις προκλήσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών και υπέγραψαν αυτόγραφα για τους μικρούς θαυμαστές!

 

 

Διαδραστική Ομιλία και Βιωματικό Εργαστήριο

Αγαπητοί Γονείς,

μια ενδιαφέρουσα ομιλία και ένα βιωματικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 18.00-20.00 στο αμφιθέατρο του σχολείου, με θέμα "Τί συμβαίνει στον εγκέφαλό του; Πώς να αξιοποιήσουμε το βασικό εργαλείο των παιδιών" με ομιλητές την κ. Μανωλά Ειρήνη, ψυχολόγο και τον κ. Κωνσταντίνο Πέρου, ειδικό παιδαγωγό. Οι δράσεις αφορούν κυρίως γονείς και κηδεμόνες παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας καθώς επίσης και εκπαιδευτικούς Α/θμιας εκπαίδευσης.

 

omilia page 0001

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το βιωματικό εργαστήριο οδικής ασφάλειας που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Τροχαία και τον αθλητικό σύλλογο ΟΚΑ Πρέβελη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου συζήτησαν με τον εκπρόσωπο της Τροχαίας για τα ζητήματα της Οδικής Ασφάλειας και ενημερώθηκαν για τους κανόνες που μας προφυλάσσουν από τα ατυχήματα καθώς και τη σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορα που οφείλουμε να επιδεικνύουμε όταν οδηγούμε το ποδήλατο ή το πατίνι, όταν περπατάμε ή οταν επιβαίνουμε σε αυτοκίνητο. Η δράση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να πραγματοποιούν μία διαδρομή με πατίνια και, ακολουθώντας την οδική σήμανση, να επιστρέψουν από το “σχολείο” στο “σπίτι”. Όφειλαν να σταματούν στα STOP και να ελέγχουν το δρόμο, να μην εισέρχονται στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, να ακολουθούν την κυκλική πορεία σε κόμβο και να σταματούν στις διαβάσεις των πεζών, παραχωρώντας την προτεραιότητα σε αυτούς.

 

"Βραδιά του Ερευνητή 2023" στο Ρέθυμνο

Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ – IPPL, του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σας προσκαλεί στην "Βραδιά του Ερευνητή 2023" την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, 17:00 - 23:00 στις εγκαταστάσεις του στα Τρία Μοναστήρια, Ρέθυμνο.

Δείτε αναλυυτικά τις δράσεις για την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

Αγαπητοί Γονείς, 

σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 τα σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Ρεθύμνου δε θα λειτουργήσουν, λόγω της Ημέρα Εορτασμού της Πολιούχου της πόλης,  Αγίας Βαρβάρας.

The Art of Inclusion

Σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη εποχή τα σχολεία ενισχύουν τους δεσμούς και τις διασυνοριακές συνεργασίες τους, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν τις δεξιότητες και τις αξίες που απαιτούνται για την ουσιαστική συμμετοχή τους σε κοινωνίες δημοκρατικές και πολυπολιτισμικές που θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

Στο πλαίσιο του θεσμού #ErasmusDays το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου υποδέχτηκε το διάστημα 10 έως 12 Οκτωβρίου 2023 μία ομάδα 5 εκπαιδευτικών και 4 μαθητών και μαθητριών από την Ιταλία. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, παρακολούθησαν εκπαιδευτικές δράσεις, που αφορούσαν την κλιματική αλλαγή, την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της έννοιας του Ευρωπαίου πολίτη και αντάλλαξαν καλές πρακτικές με αναφορά στα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών.

 

Στο πλαίσιο της προώθησης των ευκαιριών για  ισότιμη συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς, το σχολείο υποδέχτηκε μαθητές από το Ειδικό Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεθύμνου (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). Διοργανώθηκαν δράσεις φυσικής αγωγής και εικαστικών, όπου οι μαθητές/τριες του 13ου σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες της Ιταλίας και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., έπαιξαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, αντάλλαξαν εμπειρίες και μοιράστηκαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό, κάνοντας πράξη «την τέχνη της συμπερίληψης».

 

Έναρξη σχολικής χρονιάς 2023-2024

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου η τελετή του Αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην οποία παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης Γεώργιος, καθώς και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Πεδιαδίτης Αλέξανδρος.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι γονείς του σχολείου συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου το οποίο, έπειτα από τις εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα , είναι πλέον έτοιμο να φιλοξενήσει τις σχολικές κοινότητες του 13ου Δημοτικού και του 7ου Νηπιαγωγείου σε εγκαταστάσεις λειτουργικές, αναβαθμισμένες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Τη σημαντικότητα του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης τόνισε άλλωστε και η Διευθύντρια του σχολείου σημειώνοντας την ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε καιρούς τόσο κρίσιμους όσο αυτούς που διανύουμε, όπου τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι πιο εμφανή από ποτέ τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Με τη σειρά του ο Δήμαρχος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας ενεργούς και περιβαλλοντικής πολιτειότητας που ξεκινάει πρωτίστως από το άτομο και τον πυρήνα της οικογένειας για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί στη συνέχεια μέσα από την εκπαίδευση, ώστε να φέρει τη συνειδητή υιοθέτηση στάσεων και αξιών που εγγυώνται ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για όλους μας.